Actualiteiten

Indexatie alimentatie 2016 bekend

De indexatie  voor de alimentatie in 2016 bedraagt 1,3%.

10 Tips bij echtscheiding

Als u en uw partner gaan scheiden, moet u veel regelen. Zeker op financieel vlak. we hebben enkele belangrijke zaken voor u op een rij gezet : klik hier

Deze tips zijn ook gepubliceerd door IEXgeld.nl op hun website: klik hier.

Een derde ervaart breuk als vechtscheiding

Een derde van de ouders die gescheiden zijn, geeft aan dat hun relatiebreuk naar hun ervaring een zogenoemde vechtscheiding was.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van het tv-programma EenVandaag onder bijna 4.500 gescheiden ouders.

Vaak denken zij dat hun kinderen daar meer onder hebben geleden dan nodig was.

Uit een onderzoek onder 660 jongeren met gescheiden ouders blijkt dat ook een derde van de kinderen (36 procent) de scheiding van hun ouders heeft ervaren als een vechtscheiding. Een op de tien van deze jongeren was getuige van fysiek geweld tussen de ouders.

Bron: Nu.nl

Echtscheiding sneller

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In de loop van 2015 moet dit mogelijk worden.

Volstrekt met elkaar eens

Door het voorstel kunnen stellen die het volstrekt met elkaar eens zijn scheiden zonder de nu nog verplichte tussenkomst van rechter en bijstand van advocaten. Dan gaat de huwelijksontbinding sneller en “,belangrijker zonder veel kosten”, aldus de staatssecretaris. De regelgeving gaat ook gelden voor stellen met een geregistreerd partnerschap.

Het gaat om een afspraak uit het regeerakkoord. Een echtpaar kan in de toekomst met het verzoek tot scheiding naar de ambtenaar van burgerlijke stand gaan, waarna ze 14 dagen bedenktijd moeten nemen. De ambtenaar controleert dan of het paar aan alle voorwaarden voldoet. Als het paar na die periode terugkeert en bij hun wens blijft, wordt het huwelijk ontbonden.

In Nederland scheiden jaarlijks 34.000 echtparen. De verwachting is dat zeker 7000 mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden.

Bron: binnenlandsbestuur.nl ( 8-12-2013)

Stijging aantal scheidingen

Meer aanvragen van echtscheiding na de zomer is normaal. Echter, dit jaar worden aanzienlijk meer aanvragen gedaan in vergelijking met voorgaande jaren. Dat kan duiden op toegenomen vertrouwen in de economie.

Daarnaast komt uit een onderzoek van het tv-programma EenVandaag onder bijna 4500 gescheiden ouders naar voren dat ruim een derde van de ouders die gescheiden zijn, aangeeft aan dat hun relatiebreuk naar hun ervaring een zogenoemde vechtscheiding was.Vaak hebben de ouders het idee dat hun kinderen daar meer onder hebben geleden dan nodig was.

Uit een onderzoek onder 660 jongeren met gescheiden ouders blijkt dat ook een derde van de kinderen (36 procent) de scheiding van hun ouders heeft ervaren als een vechtscheiding. Nogmaals een belangrijke reden om de weg van gezamenlijk overleg in ieder geval eerst uit te proberen.

Bron: Telegraaf/ Eenvandaag (augustus 2013)

Wetsvoorstel wijziging partneralimentatie

Een nieuw wetsvoorstel voor een nieuw systeem voor partneralimentatie is ingediend door de VVD, PvdA en D66. De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk deze herfst over het voorstel. Wat houdt het wetsvoorstel (in het kort) in? De grondslag voor de betaling van partneralimentatie wordt wettelijk vastgelegd. Deze luidt: compensatie voor gedurende het huwelijk ontstaan verlies aan verdiencapaciteit. De alimentatie is dus een compensatie voor de tijd dat één van de partners niet of minder aan zijn of haar carrière heeft kunnen besteden.

De verdeling wordt grofweg als volgt:

  • Geen kinderen, huwelijk korter dan 3 jaar: geen recht op alimentatie.
  • Geen kinderen, huwelijk langer dan 3 jaar: de helft van het huwelijk met een maximum van 5 jaar.
  • Wel kinderen: partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is, ofwel de helft van het huwelijk met een maximum van 5 jaar.
  • Huwelijken langer dan 15 jaar: de helft van het huwelijk met een maximum van 10 jaar.

Bron: Recht.nl ( 25-06-2012)

60-plussers kiezen steeds vaker voor scheiding

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ouderen steeds vaker besluiten te scheiden. Het aantal 60-plussers dat uit elkaar ging is de afgelopen dertig jaar verdubbeld. De Volkskrant meldt dat een belangrijke oorzaak ligt in een veranderende levensfilosofie ’waarin gelukkig zijn centraal staat’. Jan Latten, hoogleraar demografie en verbonden aan het CBS, zegt in het artikel: ‘Steeds meer ouderen gaan voor echte liefde.’ Volgens hem stellen ouderen steeds meer hogere eisen aan hun relatie. Een belangrijk criterium dat steeds wordt gesteld is: ik moet iemand blijven leuk vinden. De hoogleraar voorspelt de komende jaren een golf van scheidingen onder 65-plussers.

Bron: De Volkskrant (25-06-2012)